Biefstuk bakken

  • Baktip 1: Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen: Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de biefstuk vacuum verpakt is, haal deze dan ook uit het vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees 'schrikt' in de pan en van binnen nog koud is na het bakken.
  • Baktip 2: Dep de biefstuk droog.
  • Baktip 3: Vooraf zout, achteraf peper: Zouten zorgt ervoor dat het vlees een mooie smaak krijgt. Maar zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi de biefstuk daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout. Bestrooi de biefstuk pas na het bakken met peper en naar wens met grof zeezout. 
  • Baktip 4: Bak met boter én olie: Verhit ongezouten roomboter in een hete pan en wees daarmee niet te zuinig. Voeg een klein scheutje olie bij de boter. Laat de boter goed smelten tot hij goudbruin is.De combinatie van boter en olie zorgt ervoor dat je de rijke botersmaak houdt, en de olie zorgt voor hogere temperaturen waardoor de biefstuk mooier dichtschroeit, zonder dat-ie verbrandt. 
  • Baktip 5: De juiste garing...
    - Schroei de biefstuk eerst goed dicht: leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven.
    - Zet vervolgens de warmtebron íets lager (niet te laag). Daardoor zal de boter niet verbranden. Maar zet het vuur niet te laag, anders kan het vlees niet goed bakken.
    - Voeg nog een beetje roomboter toe in de pan en bedruip de biefstuk daar mee.
    - Afhankelijk van hoe je je biefstuk lekker vindt (rood/medium/doorbakken) bak je eventueel beide zijden nog even door. Hoe roder de binnenkant, hoe malser het vlees!
  • Baktip 6: Laat de biefstuk rusten: Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. 
Rollades

Rollade bereiden

Op zoek naar echt feestelijk vlees? Wat dacht je van rollade! Rollade kun je uitstekend van tevoren klaarmaken. 

  1. Verwarm de oven voor.
  2. Braad de rollade, indien nodig, eerst aan in de pan.
  3. Draai na het voorverwarmen de temperatuur terug naar 125 graden zodra de rollade in de oven gaat. 
  4. Heeft de rollade de gewenste gaarheid*? Laat het vlees dan een minuut of tien afgedekt rusten. Dat maakt het nog malser.
  5. Snijd of knip de touwtjes los, snijd het vlees in plakken en voeg eventueel nog een saus toe aan het braadvocht.

*De bereidingstijd van een rollade is afhankelijk van het soort vlees, de omvang en de vulling. Om de gaarheid te controleren, kun je het beste een vleesthermometer te gebruiken. Die steek je in de kern van het vlees. Elke soort rollade heeft zijn eigen kerntemperatuur waarbij het vlees goed is, wij geven je graag advies!

Rookworst klaarmaken

Onze verse rookworst maak je eenvoudig thuis klaar door hem te wellen in warm water!

  • Vul een pan met warm water en zet deze op het vuur.
  • Leg de rookworst(en) in de pan in het water.
  • Let op: het water moet niet koken maar wellen, dus nét tegen de kook aanzitten.
  • Laat de rookworst 20 minuten wellen.
  • Haal de rookworst uit het water en laat 'm even rusten zodat het vocht zich weer kan verdelen. 

 

Rookworst
Gehaktballen

Gehaktballen draaien & bereiden

  • Kruid het gehakt met gehaktkruiden en voeg een uitje en ei toe (natuurlijk kun je van elke gehaktsoort ballen draaien!)
  • Meng alles goed door elkaar en draai vervolgens gehaktballen van gelijke grootte.
  • Laat de gehaktballen even opstijven in de koelkast.
  • Smelt boter in de pan en bak de gehaktballen rondom gaar en bruin in circa 15 - 20 minuten.

Je kunt het draaien trouwens ook aan ons, de Keurslager overlaten. In onze toonbank liggen verschillende soorten ballen gehakt. Supervers en mooi rond! Soms ook al gebraden. Die hoef je alleen nog maar even op te warmen.

Sous-vide koken

Sous-vide koken is makkelijk. Sterker nog, sous-vide behoort tot een de meest eenvoudige manieren van koken. Bij sous-vide gaart vlees in een vacuüm getrokken plastic zakje in heet water. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een sous-videapparaat en geschikte plastic zakjes. Het apparaat zorgt ervoor dat het warme water circuleert, waardoor de inhoud gelijkmatig gaart. Sous-vide heeft diverse pluspunten, die te maken hebben met zekerheid en gemak, van het begin van het kookproces tot het eindresultaat.

Je stelt de apparatuur in en het water blijft constant op dezelfde temperatuur. Tijdens het garen hoef je niet meer naar je vlees om te kijken, zoveel zekerheid geeft deze methode. Doordat de garing zo gelijkmatig gaat, krijgt het vlees een bijzondere textuur en blijft de smaak puur. 

Sous-vide ribeye

Hoe bereid je stoofvlees?

Welk stuk stoofvlees je ook gebruikt... de bereiding is in principe altijd hetzelfde!

  • Braad eerst het vlees rondom aan in een beetje boter en eventueel olie. Niet te hard, net genoeg om het vlees dicht te schroeien en wat kleur te geven. Stoofvlees dat te hard wordt 'dichtgeschroeid' krijgt nooit meer de kans om zacht en mals te worden. Dus zachtjes aanbraden nadat het schuim van de boter is weggetrokken en er geen gesis meer hoorbaar is.
  • Haal het vlees vervolgens uit de pan en blus het braadvocht af met bijvoorbeeld bouillon, wijn of bier. Het stoofvocht kun je vervolgens op smaak brengen. 
  • Na het op smaak brengen gaat het stoofvlees terug in de pan. Laat het op het kleinste pitje (eventueel met sudderplaatje) sudderen. De inhoud van de pan mag niet gaan koken, anders wordt het vlees alsnog droog en taai.

Hoe lang je de pan moeten laten opstaan hangt af van de hoeveelheid bindweefsel en de grootte van het stuk vlees. Dus kook volgens een recept, of vraag ons om advies!

Gehaktballen met jus

Jus maken

Heb je vlees gebakken in de pan? Dan bevat de pan vaak nog vleessappen, vet en aanbaksels die een heerlijke smaak kunnen geven aan jus. 

  • Haal het vlees uit de pan
  • Voeg water toe in de pan en zet het vuur hoog
  • Mix de aanbaksels, vleessappen en het vet met het water en laat het even pruttelen.
  • Zorg dat het water niet helemaal verdampt en breng het eventueel op smaak met zout en peper. 
  • In plaats van water kun je ook andere vloeistoffen toevoegen zoals room, bouillon, melk of wijn. 
Bouillon

Bouillon maken

  • Breng schenkelvlees met kout water aan de rook en schep vervolgens het bovendrijvende schuim eraf.
  • Voeg groente en kruiden toe en breng opnieuw aan de kook, laat het mengsel ongeveer 3 uur tegen de kook aan trekken.
  • Zeef vervolgens de bouillon.
  • Snijd het schenkelvlees in stukjes en voeg dit bij de bouillon en breng op smaak met zout en peper. 

De perfecte schnitzel in 7 stappen

Wil je een écht lekkere schnitzel dan is goed vlees en de juiste bereiding het recept om verschil te maken. 

  • Leg het vlees tussen twee stukjes huishoudfolie en sla het vlees met een vleeshamer, deegroller of pan plat tot een dikte van 3 tot 5 mm. Of vraag ons om dit te doen. 
  • Meng -voor de luchtigheid- het mineraalwater met de eieren en klop het mengsel los. 
  • Bestrooi de platgeslagen varkenslapjes met zout, haal de varkenslapjes door de bloem en klop het overtollige bloem eraf. 
  • Haal de schnitzels door het ei en zorg dat ze helemaal met ei bedekt zijn. 
  • Haal de schnitzels door het paneermeel. Druk dit licht aan tot het vlees goed bedekt is met paneermeel. 
  • Verhit de olie in een pan tot 180 graden. 
  • Bak de schnitzels hierin. Houd ze in beweging, zodat ze mooi souffleren (luchtig worden)

Rosbief bereiden

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen en bestrijk het rondom dun met olie.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Leg het vlees op het ovenrooster en schuif de met folie beklede braadslee eronder. Steek een oventhermometer in het midden van het vlees.
  • Na 30-40 minuten zal de thermometer een themperatuur van 50°C aangeven en is het vlees rosé. (Houd voor rood vlees een kerntemperatuur van 48°C aan en voor bijna gaar 55°C). De juiste oventijd is afhankelijk van de dikte van het vlees.
  • Houd het vlees afgedekt met folie warm tot het op de barbecue van een korstje wordt voorzien.
  • Laat het vlees losjes afgedekt met aluminiumfolie minstens 10 minuten rusten voor het aan te snijden, zodat de vleessappen zich weer over het vlees kunnen verdelen. Bestrooi het aangesneden vlees met wat grof zout.
Rosbief

Groot in Food, keurslager

Van Ostadelaan 276
1816JH Alkmaar
0725120919

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten